Klamydia

Klamydia

Klamydia er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis (urinrør) og endetarmsåpning.

Klamydia er veldig vanlig blant unge opp til 25 år. Uten behandling kan klamydia blant annet gi nedsatt evne til å få barn. Kondom beskytter mot smitte.

Smitteoverføring
Klamydia skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Chlamydia trachomatis. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie (både vaginalt og analt) eller oralsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy.

Vanlige symptomer/plager
De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

De vanligste plagene ved klamydia i skjede:

  • Svie ved vannlating
  • Forandret utflod: økt mengde, annen farge, tykkere konsistens
  • Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie
  • Kløe/svie i skjede

De vanligste plagene ved klamydia i penis/urinrør:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod (puss eller slim) fra urinrør
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

Når bør du teste deg?
Jeg anbefaler at alle som har hatt sex uten kondom med en ny partner tester seg for klamydia. Jeg anbefaler også at du tar en prøve dersom du har et eller flere av symptomene på klamydia.

Det er viktig at du ikke tar testen for tidlig. Prøven kan tidligst tas syv dager etter at du hadde sex uten kondom. Hvis du tar prøven før det har gått syv dager, kan prøven bli falsk negativ. Det vil si at prøven ikke viser tegn til klamydia, selv om du har blitt smittet.

Prøvetakning
Det er enkelt å teste seg for klamydia, og det gjør ikke vondt. Prøven kan du ta selv på ungdomshelsestasjon eller fastlegekontor. Alternativt kan du bestille time for en grundig gynekologisk undersøkelse. Skal man ta en prøve fra skjeden, brukes en liten prøvepinne som ligner på en q-tip. Skal man teste for klamydia i penis/urinrør, tar man en urinprøve.

Prøvesvar og behandling
Jeg informerer alle om svar. Ved positiv prøve er behandlingen antibiotika, og vanligvis tar man tabletter en gang daglig i syv dager. Behandling av klamydia er gratis i Norge.

Smitteoppsporing

For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg. Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Det vanlige er å ta kontakt med alle du har hatt sex med uten kondom de siste seks månedene, eller alle du har hatt sex med uten kondom siden du tok forrige klamydiatest. Dette gjelder også dersom du har delt sexleketøy med andre og kan ha videreført smitte med dette.

Personer som har klamydia og helsepersonell som behandler personer som har klamydia har etter norsk smittevernlov plikt til å gjennomføre smitteoppsporing.

Du kan gi beskjed selv, eller be om at helsepersonell gir en anonym beskjed om at den eller de du har hatt sex med bør teste seg.

Etter behandlingen
Etter at du starter med tabletter mot klamydia, regnes du fortsatt som smittsom de første dagene. Derfor er det viktig at du bruker kondom hvis du har sex med andre frem til syv dager etter at du tok første tablett.

Dersom din partner også har fått behandling, anbefaler vi at dere venter med å ha samleie til det har gått en uke fra den dagen den siste av dere startet med tablettkuren.

Del denne posten