MYKOPLASMA

Mykoplasma er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis (urinrør) og endetarmsåpning.

Man anbefaler ikke personer uten symptomer/plager å teste seg for mykoplasma. De med symptomer bør teste seg for mykoplasma. Det er relativt kort tid siden man begynte å teste for mykoplasma, og det er ikke alle laboratorier i Norge som tilbyr testing. På grunn av dette vet man ennå ikke hvor vanlig mykoplasma er i Norge. Testing av mykoplasma er enkelt, men den vanligste behandlingen virker ikke alltid. Mykoplasma med symptomer/plager, som ikke behandles, kan trolig blant annet gi nedsatt evne til å få barn. Kondom beskytter deg fra smitte.

Smitteoverføring

Mykoplasma skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Mycoplasma genitalium. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie (både vaginalt og analt) eller munnsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy.

Vanlige symptomer/plager

De fleste som smittes med mykoplasma får ingen symptomer. Man anbefaler ikke personer uten symptomer/plager å teste seg for mykoplasma. De med symptomer bør teste seg for mykoplasma. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere, så det er ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg, ut fra når plagene startet.

De vanligste plagene ved mykoplasma i skjede:

Svie ved vannlating

Forandret utflod: økt mengde, annen farge, tykkere konsistens

Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon

Smerter ved samleie

Kløe/svie i skjede

De vanligste plagene ved mykoplasma i penis/urinrør:

Svie ved vannlating eller kløe i urinrør

Utflod (puss eller slim) fra urinrøret

Kløe i urinrøret eller under forhuden

Kløe, utslett eller sår under forhuden eller på penishodet

Kløe/sår slimhinne i endetarmen

De vanligste plagene ved mykoplasma i anus:

Kløe/svie/sårhet i endetarm

Kan mykoplasma være farlig?

Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma, som gir symptomer/plager, kan utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. Dessuten vil en person med mykoplasma lettere kunne bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Tegn på bekkeninfeksjon:

Smerter nederst i magen

Økt mengde utflod (ofte gulaktig og ofte med blod)

Feber

Nedsatt allmenntilstand og sykdomsfølelse

Dersom du skulle oppleve symptomene på bekkeninfeksjon, må du oppsøke lege raskt.

Når bør du teste deg?

Det er ikke alle steder som tester for mykoplasma, snakk med ditt helsepersonell når du skal ta testen. Man anbefaler som regel ikke at du tester deg for mykoplasma dersom du er uten symptomer/plager. Imidlertid anbefales det at fast partner til en person med mykoplasma eller personer som nettopp har fått påvist en av følgende sykdommer: gonoré, syfilis, hiv eller hepatitt C, blir testet for mykoplasma.

Det er viktig at du ikke tar testen for tidlig; prøven kan tidligst tas sju dager etter at du hadde sex uten kondom. Hvis du tar prøven før det har gått sju dager, kan prøven bli falsk negativ, det vil si at prøven ikke viser tegn til mykoplasma, selv om du har blitt smittet.

Prøvetakning

Det er enkelt å teste seg for mykoplasma, og det gjør ikke vondt. (Se prøvetakning ved klamydia.)

Prøvesvar og behandling

Ved positiv test er behandlingen antibiotika, og vanligvis tar man tabletter en gang daglig i fem dager.

Gi beskjed til

Hvis du får mykoplasma er det viktig at du gir beskjed til til den eller de personene du har sex med, og som du kanskje kommer til å ha sex med på nytt, slik at den eller de får testet seg også.

Behandlingen virker ikke alltid

For de som tester positivt på mykoplasma vil man i første omgang prøve med en femdagers kur med tabletter som inneholder et antibiotikum som kalles azithromycin. Behandling av mykoplasma er ikke gratis i Norge.

Dessverre er en del av mykoplasmabakteriene resistente, noe som betyr at førstevalget, som er azithromycintabletter, ikke alltid vil gjøre deg frisk. Omtrent 30 % av de som får mykoplasma vil derfor ikke ha effekt av den første tablettkuren de får, og må ta en ny kur med andre tabletter. Navnet på disse tablettene er Moxifloxacin. Behandlingen koster ca. 300 kroner. Vanligvis tas Moxifloxacin en gang daglig i sju dager.

Etter behandlingen

Siden 3/10 av de som får behandling mot mykoplasma ikke blir kurert etter den første behandlingen, er det veldig viktig at du tar en ny test etter at du har blitt behandlet. Dette kalles kontrollprøve. Kontrollprøven kan tidligst tas fire uker etter at du begynte på behandling. Grunnen til at du ikke kan ta kontrollprøven før det har gått fire uker er at det vil være rester av døde mykoplasmabakterier i skjede, urinrør eller endetarmsåpning i noen uker etter at du har tatt tablettene. Hvis man tar kontrollprøven for tidlig kan disse døde bakteriene gi en positiv prøve, selv om du i virkeligheten har blitt kurert.

Det er også viktig at ikke har sex uten kondom før en kontrollprøve har vist at du er blitt kvitt mykoplasmabakterien.

Del denne posten