Når samleie gjør vondt

Vestibulitt og partiell vaginisme – hva er det?

Vestibulitt er en langvarig smertetilstand som først og fremst rammer unge kvinner. Område rundt skjedeinngangen er svært smertefullt og smerten utløses ved berøring, som samleie og bruk av tampong. I det smertefulle området finnes en økt mengde overfladiske nervefibre som er overfølsomme for berøring og smerten kjennes som sviing og brenning.

Årsaken til tilstanden er ikke kjent. Mange kvinner med vestibulitt er imidlertid blitt behandlet for utflod, gjentatte soppinfeksjoner eller med antibiotika mot urinveisinfeksjon. Dette kan ha irritert hud og slimhinne i skjeden. Enkelte har også fortsatt å ha samleie til tross for smerter og dermed havnet i en vond sirkel.

Partiell vaginisme er navnet på en smertefull spenningstilstand i bekkenbunnsmuskulaturen. Dette gjelder de muskelgruppene som omgir skjeden og det vil kunne føles trangt å ha samleie. Tilstanden kan ha oppstått som et muskelforsvar etter gjentatte smertefulle samleier, som ved vestibulitt.

Vestibulitt og partiell vaginisme kan opptre sammen eller hver for seg. Begge diagnosene stilles ved gynekologisk undersøkelse. Annen årsak til smertene skal vaere utelukket. Det er ingen enkel måte å behandle disse tilstandene på, vi bruker følgende behandlingsmodell. Men

– alle kan bli bedre eller bra, det tar bare vanligvis lang tid.

Behandlingsprogram ved vestibulitt

Ved vestibulitt skal man unngå kremer, vagitorier og for mye bruk av spesialsåper for underlivet. Det er viktig å ikke tørke ut huden og ikke forstyrre den naturlige balansen i skjeden. Det er mulig at p-piller øker smerteopplevelsen og man kan forsøke å vaere uten disse en periode for å se effekten. Dette er høyst individuelt og man skal ikke slutte med p-pillene uten videre. Mange kvinner med vestibulitt har et høyt stressnivå og kan ha glede av å laere stressmestring. Ved depresjon, tretthet og negative tanker er ofte smerteterskelen lav og det er vanskelig å finne løsninger på problemer. Det er viktig å behandle depresjonen først og deretter følge behandlingsopplegget for vestibulitt.

Del denne posten