Spiral

Spiral

I engelsk litteratur kalles det intra uterine device (forkortelse = IUD) og det er et plastlegeme som settes opp i livmoren. Det er enten påfestet en kobbertråd på sølvkjerne (kobberspiral) eller en hormongel (progesteron, hormonspiral).

Hvordan virker en spiral:

Den eksakte årsaken til at spiral virker som prevensjonsmiddel er ukjent, men man vet at den gjør at det blir vanskeligere for et befruktet egg å feste seg i livmoren. Hormonspiralen påvirker i tillegg slimet i livmorhalsen så det blir mindre gjennomtrengelig for sædceller.

Hvem kan bruke spiral?

Det er et prevensjonsmiddel fortrinnsvis for kvinner i stabilt forhold. Det er ingen forutsetning at kvinnen har født barn. Det finnes mindre spiraler som egner seg til disse kvinnene og man kan sette bedøvelse før innsetting slik at denne på ikke trenger å være spesielt smertefull.

Risikoen for underlivsinfeksjon er mindre hos de som har en fast partner. Det er registrert en liten økning av svangerskap utenfor livmoren hos de som bruker kobberspiral; denne risikoen er ikke økt hos brukere av hormonspiral. Det er også mindre infeksjoner hos brukere av hormonspiral trolig takket være det tykkere slimet i livmorhalsen.

Har spiral bivirkninger?

Kobberspiral gir som regel noe kraftigere menstruasjonsblødning. Noen merker en liten økning i utflodsmengde. I starten med en hormonspiral må man regne med spotting over noen uker – måneder. Mange med hormonspiral får betydelig redusert blødningmengde og denne spiralen brukes mye også som behandling av kraftige og/eller smertefulle menstruasjoner.

Hvordan får man spiral?

For å få spiral er det lurt å ta en gynekologisk undersøkelse hos lege, og det er legen som setter inn spiral. Det er viktig at man utelukker gynekologisk sykdom, graviditet eller infeksjon før man setter in en spiral. Man anbefaler å sette inn spiral rett etter avsluttet mens, fordi da er man nokså sikker på ikke å være gravid. Det gjøres mens kvinnen ligger i gynekologisk leie som ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. En gynekolog bruker ultralydundersøkelse både før og etter spiralinnsetting hvilket gjør dette sikrere enn innsetting hos almenlege eller jordmor.

Er det smertefullt å sette inn spiral?

De fleste kjenner litt menssmertelignende følelse under innsetting, den gir seg raskt og det er sjelden nødvendig å ta smertestillende. Om man vil, kan man ta smertestillende FØR timen.

Hvilke forsiktighetsregler gjelder etter spiralinnsetting:

Hygieniske tiltak i ca en uke etter innsetting er viktige etter spiralinnsetting og det innebærer:

1. ikke bruk av tampong men bruk av bind 2. ikke sitt i karbad, men benytt dusjing 3. ikke besøk offentlig bad og svømmehall 4. ikke ha samleie 5. være obs på infeksjon, kraftige blødninger, kraftige menssmerter, eller om spiralen faller ut.

Hvordan kan jeg være obs på infeksjon?

– man får tiltagende krampelignende menstruasjonssmerter -feber over 38 grader. Husk å måle temperaturen din ved mistanke om feber! – økende mengder illeluktende utflod.

Hva gjør jeg ved mistanke om infeksjon?

Du må kontakte lege for å bli undersøkt, for å finne ut om det er infeksjon, eller om det kun er kramper i livmoren etter innsettelse. Er det infeksjon, må legen vurdere om man må fjerne spiralen, eller om du trenger antibiotika.

Hvordan kontrolleres spiral?

Du kan selv kjenne inn i skjeden din med fingrene, og da kan du finne en nylontråd som ligner „fiskesnøre“ som kommer ut av livmortappåpningen. Det er lurt å kjenne etter trådene etter menstruasjon så man er sikker på at spiralen ikke har falt ut ved en kraftig blødning. Det er anbefalt at man skal kontrolleres hos lege etter 3 mnd, men hvis en gynekolog har sjekket en ukomplisert innsetting med ultralyd og funnet alt normalt, trenger man ingen rutinemessig etterkontroll før det er gått 1 år. Det anbefales årlig kontroll av alle type spiraler. Mannen kjenner vanligvis ikke trådene under et samleie.

Hvor ofte skal spiral skiftes?

I utgangspunktet kan en spiral sitte i livmoren i 5 år. Hormonspiral (Mirena /tidligere navn: Levonova) kan også sitte i 5 år. Den mindre hormonspiralen (Jaydess) kan sitte i 3 år. Spiralen fjernes ved at legen tar tak i trådene som henger litt utenfor livmortappen og drar i disse.

Hvilke faktorer er viktig i valget mellom hormon- og kobberspiral?

Blødningsmønster: har man kraftige menstruasjonsblødninger, vil de ofte bli enda kraftige med en kobberspiral, og det er da lurt å tenke på hormonspiral. Dersom man ikke ønsker barn de nærmeste årene, er hormonspiral et godt alternativ. Man må huske på at det kan ta noen måneder fra innsettelse av spiral til at blødningsmønsteret har stabilisert seg. Sikkerhet: hormonspiral har samme sikkerhet som prevensjonsmiddel som sterilisering. Hormonspiral gir ikke økt risiko for blodpropp eller brystkreft og kan gi bedring av migrene og premenstruelle plager.

Har kobberspiral og hormonspiral de samme bivirkningene?

Nei. Kobberspiralen gir oftere kraftige blødninger, men hormonspiral reduserer blødninger kraftig, noen blir til og med blødningsfrie. Noen kvinner merker litt fetere hud, ev noe mer kviser når de bruker hormonspiral.

Hvorfor påvirker hormonspiral blødninger?

Progesteronhormonet som sitter på spiralen virker som en minipille lokalt i livmoren, og bygger ned slimhinnen så den blir tynn. Beskytter spiral mot kjønnssykdom? Nei, det er kun kondom som beskytter mot kjønnssykdom, og det kan godt kombineres med spiralbruk der det er nødvendig!

Hva gjør jeg om jeg oppdager at jeg er gravid med spiral?

Har du tatt en positiv graviditetstest og har spiral, bør du oppsøke legen din, og du bør henvises til gynekolog. Hos gynekolog gjør man en vaginal ultralyd for å se om spiralen er der, og for å se hvordan graviditeten din har det. Det er vanlig å fjerne spiralen hvis mulig. Det er da vanlig med en liten blødning, og det er da en liten øket risiko for spontanabort. Det er derfor å anbefale at du blir kontrollert hos gynekolog med vaginal ultralyd så man ser at fosteret vokser slik det skal. Har du fått fjernet spiralen, og du ikke har spontanabortert, er det ikke noe i veien for at dette skal bli en normal graviditet. Noen kvinner ønsker eller ikke ha muligheter ikke flere barn og ønsker abort ( provosert abort). Husk at det er ikke andre regler for abort selv om du er blitt gravid med spiral.

Hva skjer hvis man ikke klarer å fjerne spiral?

Ønsker du å fullføre graviditeten, kan du gjøre det, og det er en liten større risiko for vannavgang før tiden, i mange tilfeller går det helt bra, det er avhengig av hvor spiralen sitter. Noen ganger sitter spiralen i livmor veggen, og noen ganger i magen og det er da mindre risiko for at den kan „gnage“ hull på hinnene.

Del denne posten